Jurnal de vacanta din Maramures

posted in fotografie de calatorie

Jurnal de vacanta din Maramures

Vara s-a terminat, ne-am întors cu toții la viețile noastre cotidiene, însă poate tocmai de aceea vrem să vă trezim interesul pentru noi călătorii :D. Toamna e la fel de bună ca oricare alt moment pentru a descoperi frumosul.

Maramureșul nu mi s-a mai părut la fel de tradițional ca acum 15 ani. Acum mi se pare cu adevărat tradițional doar de sărbători. Cu toate acestea, încă am avut senzația unui alt tărâm: porțile sculptate imense, fânețele, troițele conferă autenticitate și farmec locurilor.

Noi am ales să ne cazăm în Vadu Izei, la o pensiune cu cea mai true păstrăvărie pe care am văzut-o vreodată. Nu vreau să pomenesc de mâncarea cu care ne aștepta gazda seara, că mă apucă grav dorul de ducă . Din Vadu Izei sunt 9 km până în Sighetul Marmației, dar acești 9 km fac diferența între două lumi: cea autentică, pentru care merită să vizitezi Maramureșul, respectiv lumea unui oraș de provincie (fain, dar destul de sumbru).

Am vrut să fie o călătorie în care să străbatem plaiurile la picior și a fost priceless, după cum se va vedea și în imagini.

Must see(!!!!):

– Mănăstirea Nicula – cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc – 1552; centru de spiritualitate și cultură prin Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, 1699

–  Mănăstirea Săpânța Peri

– Mănăstirea Bârsana, aflată la 20 km de Sighetul Marmației

– Săpânța – Cimitirul vesel. Nu vă amăgiți, Cimitirul vesel nu e vesel deloc. Veselia aceea pe care o prezintă mass-media este prezentă foarte puțin. Deci nu e un loc unde să citești bancuri pe cruci.

– Pe mine m-a impresionat foarte tare Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Sighet. Atât de bine documentat încât nu găsești nimic nelalocul lui. Am vărsat o lacrimă în fața unei scrisori a unui soț care își ruga soția să-i trimită o patură pentru ca îi era foarte frig în celulă.

– Ceva mai lumesc: unde se găsește cafea bună într-un local super fain? The Coffee Factory în Sighet

– Salina Turda, cea mai cea dintre toate. Lumini, construcții futuriste din lemn, originalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.